Vyzýváme rozvážkové a stravenkové firmy, aby se podělily o své marže s restauracemi

14:14 | E V | Diskuze

Současná situace v gastronomii je kritická.

Ilustrativní obrázek
Foto: public

Tržby hospod a restaurací se za první pololetí propadly o 30 mld. korun. Proto jsme představili Národní program pro gastronomii, který pomůže restauracím jak v aktuální situaci, tak ve střednědobém horizontu,“ říká Luboš Kastner, garant projektu Moje restaurace AMSP ČR a spolumajitel skupiny Hospodska.

Potom, co jsme dosáhli naplnění většiny našich požadavků na záchranné nástroje pro gastronomii (mzdy, nájem) a aktivně jednáme i o dalších podporách, například odložení nutnosti hradit v této době bankám splátky úvěrů, zahajujeme též jednání s dalšími partnery, kteří mají možnosti pomoci gastronomům. Začneme jednat například se Svazem měst a obcí a jednotlivými kraji, aby mohla být kompenzace a podpora restauratérům realizována regionálně.

Obracíme se současně dnes na zástupce stravenkových a rozvážkových společností, aby pomohly gastronomům a podělily se s nimi o své současné marže. Zejména apelujeme na zástupce rozvážkových firem, kde 30% provize za rozvoz jídla nám v současné situaci nepřipadá přiměřená a adekvátní situaci. Samotní gastronomové se nemohou bránit, proto se stavíme na jejich stranu a žádáme, aby provozovatelé těchto služeb zvážili pomoc gastronomům. Obracíme se též na provozovatele nákupních portálů, kterým dramaticky v této situaci rostou prodeje a marže, jako jsou Rohlík.cz a Košík.cz, aby se v této těžké chvíli české gastronomie podělili o své provize, které mají z distribuce jídel našich restaurací.

Nadále pokračujeme v prosazování dalších bodů našeho programu, jako dočasné snížení DPH na stravovací služby na 5 % nebo legalizace spropitného. To jsou věci, které nám pomohou ve střednědobém horizontu. Rok 2021 nám ukáže, kolik restaurací dokáže přežít a zda se podaří český gastro segment zachránit. Jen pro představu, gastrosegment v roce 2019 vygeneroval 195 miliard Kč tržeb a bylo zde 150 000 zaměstnanců. I bez podzimního uzavření provozů byla za rok 2020 predikce propadu až 50 miliard Kč.

„Aby se gastro segment v roce 2021 alespoň přiblížil k tržbám z roku 2019, je potřeba realizovat podpůrná opatření a naopak nedělat ta, která by mohla tržby restauratérů snížit. Proto podporujeme i to, aby pro připravovaný stravovací paušál byla zajištěna účelovost, tedy že příspěvek zaměstnanců bude skutečně utracen za jídlo a nedojde tak k poklesu tržeb restaurací a kantýn,“ doplňuje Luboš Kastner.

Zdroj:AMSP ČR
Líbil se vám článek?
+0 / -0
Odeslat článek e-mailem
Diskuze
Vstoupit do diskuze
V diskuzi zatím není žádný komentář. Buďte první, kdo bude komentovat.


Související články
Ilustrativní obrázek

Moneta: Dopady prodejů starších NPL portfolií a učiněných změn úrokových sazeb u klientských vkladů

Ilustrativní obrázek

ČNB schválila proces vytěsnění minoritních akcionářů PFNonwovens

Ilustrativní obrázek

Evropský měsíc kybernetické bezpečnosti: zločinci zneužívají při útoku na firmy současné pandemie

Ilustrativní obrázek

ČEZ uspíšil prodej Počerad, k transakci dojde již na konci roku 2020, tedy o tři roky dříve

Ilustrativní obrázek

VÝZVA ZAMĚSTNAVATELŮ: Vláda by měla do konce roku prodloužit i program Antivirus B

Ilustrativní obrázek

Firmy se na home office adaptovaly, pokles produktivity není tak velký jako na jaře



Čti více
Ilustrativní obrázek

Komentář BHS k cenám pohonných hmot a ropy

Ilustrativní obrázek

Asijsko-pacifické indexy s rozdílnými výsledky

Ilustrativní obrázek

Německá burza otevřela v červených číslech

Ilustrativní obrázek

Asijské akcie klesaly

Ilustrativní obrázek

Německý DAX spolu s Evropou míří do červených čísel

Ilustrativní obrázek

Asijské trhy převážně rostly

Portál W4T.CZ používá cookies s cílem zajistit co možná nejlepší zážitek při návštěvě těchto webových stránek. Dalším užíváním těchto webových stránek vyjadřujete souhlas s umístěním souborů cookies na vašem počítači / zařízení. Více informací naleznete zde.