Ukrajina Nevytezeny Potencial 85066

0
Rate this post

Podněstří a potenciální expanze rusko-ukrajinského konfliktu. Podněstří: zapomenutá oblast postsovětského prostoru. Podněstří, známé také jako Moldavská republika Podněstersko nebo Podněstersko, Blog je odtržený region, který zahrnuje asi 12 procent území Moldavska a rozprostírá se hlavně na východním břehu řeky Dněstr.

Obyvatelstvo, které podle nedávných odhadů čítá kolem 350 000 lidí, je etnicky složeno z Moldavců, Rusů a Ukrajinců, ačkoli všechny tři skupiny mluví převážně rusky, na rozdíl od zbytku Moldavska, kde se mluví variantou rumunského jazyka.

Počátky Podněstří sahají do

Podněstří stále používá azbuku a má vlastní měnu, podněsterský rubl, vlastní bezpečnostní složky a vlastní pas, ačkoli většina jeho obyvatel má dvojí nebo trojnásobnou moldavskou, ruskou nebo ukrajinskou národnost.

  • Moldavské autonomní sovětské socialistické republiky (RSSAM), která vznikla v roce 1924 v rámci Ukrajinské sovětské socialistické republiky.
  • Během druhé světové války Sovětský svaz začlenil SSSR do rumunské Besarábie a v roce 1940 vytvořil Moldavskou sovětskou socialistickou republiku (MSSR).

Počátky Podněstří sahají do

Moldavská sovětská socialistická republika (RSMP), také známá jako Sovětské Podněstří, na východní hranici SSSR v roce 1990, kterou doufali udržet v SSSR, když bylo jasné, že Moldavská SSR získá nezávislost na Sovětském svazu a možná se připojí Rumunsko.

V každém případě nebyla RSSMP nikdy uznána jako sovětská republika ani moskevskými ani kišiněvskými úřady, dokud nebyla v roce 1991 nahrazena současnou Moldavskou republikou Podněstří nebo Podněstří.

Po získání nezávislosti v srpnu 1991 zahájilo Moldavsko v březnu 1992 vojenský konflikt proti odtržené oblasti, který skončil v červenci téhož roku příměřím.

Přestože příměří platí dodnes, politický status odtrženého území zůstává nejistý, protože Podněstří představuje de iure neuznanou, ale de facto nezávislou republiku s vlastní vládou, parlamentem, armádou, policií, poštovním systémem a měnou.

Ruku v ruce s Jižní Osetií a Abcházií vůči Gruzii a Republikou Artsakh (Náhorní Karabach) vůči Ázerbájdžánu je Podněstří považováno za jeden ze „zamrzlých konfliktů“ postsovětského prostoru. Od své samozvané nezávislosti na Moldavsku je Rusko hlavním zastáncem Podněstří. Vzhledem k přítomnosti převážně rusky mluvícího obyvatelstva považuje Moskva Podněstří za území ruského vlivu s vysokým strategickým potenciálem.

Vysoký potenciál Podněstří v rusko-ukrajinském konfliktu

Moskva nejenže podporuje podněsterskou ekonomiku, například poskytováním bezplatného plynu, ale v současné době nadále udržuje na území rozmístěný neznámý počet ruských vojáků, což by bylo kolem 1500 jednotek, což by fakticky vytvořilo ruský satelit na hranicích EU.

Role Podněstří v současném ukrajinském konfliktu je stále nejistá, i když region by mohl v budoucnu hrát klíčovou roli.

Po ruské invazi na Ukrajinu v roce 2022 Podněstří prohlásilo, že zachová neutralitu, a popřelo některé fámy, že pomůže Moskvě při útoku. Nicméně výbuchy v Tiraspolu, hlavním městě Podněstří, v dubnu 2022 vedly k myšlence, že ukrajinský konflikt by se mohl rozšířit také do sousedního Moldavska.

  • Vzplanutí napětí v Podněstří by mohlo destabilizovat Moldavsko a otevřít novou frontu ve válce na Ukrajině.
  • Na druhou stranu Oděsa, hlavní přístavní město Ukrajiny, leží asi sto kilometrů od podněsterských měst Tiraspol a Bender (Tighina).

Případné otevření podněsterské fronty by Rusku zaručilo schopnost zaútočit na Ukrajinu z nové fronty, tedy ze západu, rychle zacílit Oděsu, Mykolajiv a Cherson, zmocnit se ukrajinských jednotek zezadu a odklonit je od jiných frontových linií.

Jinými slovy, v případě, že by se ruské válečné cíle neomezovaly pouze na mezinárodní uznání Krymu a nezávislost nebo anexi Donbasu, ale také na ovládnutí celé jižní a pobřežní Ukrajiny, od Oděsy po Mariupol „v Azovském moři“ , pak by Podněstří představovalo základní prvek při vytváření politicko-územní kontinuity vyhovující Moskvě, která by mohla být použita jako obranná hráz proti EU a NATO ve východní Evropě.

Kromě toho by Rusko mohlo okamžitě využít

Podněstří k poskytování lékařské pomoci a potravin, k dohledu nad jejich vojenskými konvoji, k zabezpečení železniční sítě a komunikačních linek a nabídnout bezpečný prostor, kam zásobovat své jednotky, kde opravovat vybavení a kde se bude moci reorganizovat.

Kromě toho by Rusko mohlo okamžitě využít

Případ protiútoků

Jak známo, ruský prezident Vladimir Putin se zavázal „chránit t” rusky mluvící a etnicky ruská populace všude v bývalých sovětských republikách. Tento narativ by mohl být snadno použit k vytvoření záminky k zapojení Podněstří nejen do ukrajinského konfliktu, ale také do potenciálního konfliktu proti Moldavsku. Jinými slovy, pomocí jako záminka údajné diskriminace ze strany moldavské vlády vůči Rusům z Podněstří mohlo Rusko vojensky zasáhnout proti Kišiněvu, který navíc nepatří ani do EU, ani především do NATO.

Rusko-Ukrajina: 6 grafů k vysvětlení důsledků války

Měsíc po zahájení invaze Ruska Vladimira Putina na Ukrajinu vyvstává mnoho otázek ohledně lidských a ekonomických nákladů, které bude mít konflikt ve střednědobém a dlouhodobém horizontu: nejen pro přímo zúčastněné země, ale také pro Evropu a pro zbytek světa.

Kolik Ukrajinců bude nuceno uprchnout před válkou?

A jaký dopad bude mít uprchlická vlna na země příchodu? Lze energetickou krizi vyřešit? A fungují sankce vůči stále více globálně izolovanému Rusku? S šesti novými grafikami jsme se pokusili vysvětlit některé důsledky konfliktu.

Prvním důsledkem jakékoli války může být pouze to, že na životech napadených občanů.

Kolik Ukrajinců bude nuceno uprchnout před válkou

Válka na Ukrajině není výjimkou a skutečně způsobila nejhorší humanitární nouzi v Evropě od druhé světové války. Odhaduje se, že 1,4 milionu lidí v zemi již nemá přístup k nezávadné pitné vodě a 4,6 milionu má omezený přístup. Tváří v tvář těmto číslům a neustálému bombardování Ukrajinci nevyhnutelně opouštějí svou zemi rychlostí 90 000 denně.

Za pouhých třicet dní uprchlo ze země přes 3 miliony a 800 tisíc uprchlíků: více než těch, které způsobily války na Balkáně nebo kteří dorazili do Evropy během „migrační krize“ v letech 2015–2016. Většina těchto uprchlíků míří do Polska, které již přijalo více než 2,2 milionu Ukrajinců: více než obyvatel Varšavy.

K počtu uprchlíků pak musíme přičíst 6,5 milionu vysídlených osob. Většina z nich jsou děti: 4,3 milionu, více než polovina z odhadovaných 7,5 milionu dětí v zemi.