Regulacni urady v usa povolily cme group a cboe futures na bitcoin

Rate this post

Historie bitcoinů Související témata: klikněte zde Kryptoměny Doba čtení: 16 minut(y) Bitcoin je nejstarší kryptoměna a má fascinující historii. V tomto článku uvádíme nejdůležitější informace o bitcoinu.Index

Původ bitcoinu Historie bitcoinů Další vývojNejistá budoucnost OTEVŘTE SKUTEČNÝ ÚČET OTEVŘETE DEMO ÚČET

Začněte investovat nebo se otestujte na demo účtu

Koncept kryptoměny jako decentralizovaného elektronického platebního systému byl vyvinut již v 90. letech minulého století.

  1. V roce 1998 Wei Dai, absolvent programátoru na University of Washington, publikoval esej, ve které představil koncept digitální měny b-money. Koncept, popsaný jako
  2. „projekt určený pro anonymní uživatelskou skupinu, založený na mechanismu nesledovatelných plateb a vymáhání smluv mezi uživateli bez pomoci externích zprostředkovatelů“
  3. je velmi podobný mechanismu bitcoinů a to může způsobit zmatek.

Jaký je původ nejpopulárnější kryptoměny? Jaká je historie bitcoinu a co může přinést budoucnost? Tyto a další otázky budou zodpovězeny v tomto článku.

Původ bitcoinu

Internetový obchod se při zpracování elektronických plateb téměř výhradně spoléhá na finanční instituce, které jednají jako důvěryhodné třetí strany.

Historie bitcoinů

I když systém funguje dostatečně dobře pro většinu transakcí, stále trpí inherentními slabinami modelu založeného na důvěře – to jsou úvodní slova manifestu nazvaného „Bitcoin: Peer-to-Peer systém elektronických peněz“, který napsal již slavný Satoshi Nakamoto.

Historie bitcoinůNa necelých deseti stranách představuje myšlenku vytvoření decentralizované sítě založené na důkazech práce jednotlivých počítačů uživatelů.

Manifest vydaný 31. října 2008 položil základy nejen pro nový decentralizovaný platební systém, ale také pro alternativu k tradičnímu kapitálovému trhu v hodnotě více než 2,7 bilionu dolarů (hodnota ke konci října 2021).

Klíčová role důvěry (nebo spíše nedůvěry) společnosti ve fiat měny se ukázala pár let po zveřejnění Nakamotova manifestu.

V lednu 2009, jakmile byl vytěžen první blok, začala fungovat bitcoinová síť

V lednu 2009, jakmile byl vytěžen první blok, začala fungovat bitcoinová síťBlok v hodnotě 50 BTC, nyní známý jako genesis block, vytěžil sám Satoshi Nakamoto. BTC klient, vydaný v té době pod open source licencí, umožnil více uživatelům připojit se k síti a společně začali budovat bitcoinový blockchain.

V tu chvíli však nastal první velký problém: jak zhodnotit novou virtuální měnu? Přestože první transakce proběhla v lednu, první skutečný směnný kurz bitcoinu byl stanoven až v říjnu 2009, a to přesně 1 USD za 1309 BTC.

  1. Na konci října 2021 mělo toto množství bitcoinů o něco větší hodnotu. 81 milionů dolarů! Míra návratnosti, kterou byli první uživatelé bitcoinů schopni realizovat, je proto kolosální.
  2. Dost bolestně to zažil Laszlo Hanyecz, který jako první člověk na světě použil bitcoin v komerční transakci. 22. května 2010 koupil programátor dvě pizzy a zaplatil jim stejnou částku 10 000 BTC.historie cen bitcoinů

Krátce před tím, v únoru 2010, vznikl vůbec první portál umožňující nákup Bitcoinu za fiat měnu. Bitcoin Market vytvořil uživatel stejného diskusního fóra, kde se Laszlo Hanyecz chlubil svým nákupem.

Portálu se však nepodařilo získat uznání širší skupiny uživatelů a nakonec v polovině roku 2011 zastavil svou činnost kvůli ukončení spolupráce mezi Bitcoin Marketem a společností PayPal, která zprostředkovávala platby za nakoupené Bitcoiny.

Mnohem větší publicitu se dostalo Mt.Goxu – dílu Jeda McCaleba, který kromě umožnění nákupu BTC udržoval konstantní směnný kurz a poskytoval informace o maximální a minimální ceně dosažené během dne a denním generovaném objemu .

Mnoho lidí považuje Mt. Gox za úplně první platformu pro obchodování s bitcoiny

6. března 2011 McCaleb prodal platformu Marku Karpelesovi, což vedlo k tomu, že Mt. Gox zůstal po léta největším obchodním centrem s bitcoiny na internetu. Zhruba v té době se začaly objevovat regionální obdoby hory Gox. 27. března byl vytvořen Britcoin, který umožňuje nákup BTC za britské libry.

O čtyři dny později byl spuštěn Bitcoin Brazil, který umožnil obyvatelům největší země Jižní Ameriky volně obchodovat s bitcoiny.

Začátkem dubna 2011 byl spuštěn BitMarket.eu, který lidem umožňoval nakupovat bitcoiny za eura. V červenci téhož roku začal portál WikiLeaks následovaný dalšími organizacemi a sdruženími přijímat bitcoiny jako dary.

V té době již kapitalizace bitcoinu přesáhla 1 milion dolarů a první komerční bitcoinový důl, Slush’s Pool, dosáhl kapacity 10 000 Mhash/s. Zároveň bylo do konce ledna 2011 již vytěženo 25 % všech bitcoinů a nové aktivum začalo přitahovat zájem médií.

Po dosažení místního maxima 32 USD však cena bitcoinu začala klesat a na konci sledovaného roku 2011 se pohybovala kolem 5 USD. Jak se později ukázalo, během několika příštích let by je doprovázely 80-90% úpravy od místních špičkových účastníků trhu.

  • historii bitcoinů
  • Další vývoj

V únoru 2013 Coinbase oznámila, že za pouhý měsíc byl prodán bitcoin v hodnotě jednoho milionu dolarů. Už na konci března přesáhla kapitalizace BTC miliardu dolarů. Graf kryptoměny zároveň vykazuje převážně nárůsty, které se postupem času staly téměř vertikální.

Dne 10. dubna 2013 bitcoin dosáhl tehdejšího historického maxima na 266 USD, což znamenalo konec druhého býčího trhu. Poté, co cena bitcoinu klesla o více než 80 % za pouhých šest dní, mnoho lidí předpovídalo konec Nakamotova vynálezu. Následující měsíce však přinesly rostoucí přijetí kryptoměny.