Pravidelně každý den chodí na oběd pouze 61 procent českých zaměstnanců

24.08.2016 15:41 | fa ra | Diskuze

Jde o nejnižší podíl ze sedmi zemí v Evropě, kde se dotazování uskutečnilo.

Foto: Public Domain

Na Slovensku denně obědvají tři čtvrtiny lidí a ve většině západoevropských zemí je to kolem čtyř pětin zaměstnanců. Tato data vyplývají z průzkumu společnosti Edenred.

Situace v pravidelnosti stravování se v Česku ale za posledních sedm let zlepšila, v roce 2009 chodilo každý den na oběd 56 procent zaměstnanců. Například ve Francii se každý den v poledne stravuje 82 procent lidí. Vůbec neobědvá pět procent Čechů.

V restauraci či jídelně jí v poledne 62 procent tuzemských zaměstnanců. V porovnání se západní Evropou je to výrazně víc, například ve Francii obědvá v restauračních zařízeních jen 16 procent lidí, pětina jí doma a 42 procent ve firmě v odpočinkové místnosti. Na Slovensku jí v jídelně či restauraci 39 procent pracovníků.

Přímo u pracovního stolu či v dílně se stravuje už jen desetina Čechů. Od roku 2009 se podíl Čechů obědvajících v odpočinkové místnosti v práci zdvojnásobil, jí v ní pětina pracovníků. Stále je to ale nejmenší číslo ze sedmi sledovaných členských zemí EU, které se průzkumu zúčastnily.

Nejvíce si stravování přímo v místnosti na pracovišti oblíbili zaměstnanci v západní Evropě, v Portugalsku a Belgii takto oběd řeší plná polovina zaměstnanců a i v dalších zemích je to přes čtvrtinu. "Firmy výrazně investují do vybavení podnikových kuchyní a odpočinkových místností. Lidé si díky tomu mohou rychle a kvalitně připravit oběd z nakoupených surovin nebo si ohřát jídlo z domova či od donáškové služby," uvedl produktový manažer Ticket Restaurant ze společnosti Edenred Jiří Brych.

Průzkum také ukázal, že při výběru jídel lidé nejvíce hledí na chuť, s koncem krize jsou ochotni si ve většině zemí v porovnání s předchozími léty za oběd i připlatit. Specialitou Česka jsou polední menu, v žádné jiné zemi se lidé při výběru jídla podle polední nabídky neřídí. Obecně v Evropě lidé od zaměstnavatele stále častěji chtějí, aby zajistil na pracovišti nealkoholické nápoje. Západoevropané si pak žádají i čerstvé ovoce, do Česka a na Slovensko tento trend zatím příliš nedorazil.

Zdroj:čtk
Líbil se vám článek?
+0 / -0
Odeslat článek e-mailem
Diskuze
Vstoupit do diskuze
V diskuzi zatím není žádný komentář. Buďte první, kdo bude komentovat.


Související články

Česko nezachrání před nedostatkem pracovních sil ani nástup robotizace, tvrdí odbory

Ilustrační foto

Bankéři se bouří: Chceme přidat 15 procent, vyhlásíme stávkovou pohotovost

Ilustrační foto

Nezaměstnanost v Česku v říjnu klesla na 3,6 procenta

Ilustrační foto

Jak mění umělá inteligence trh práce?

Ilustrační foto

Obchodní řetězce zvedají mzdy a přesto nemohou najít zaměstnance pro stovky pracovních míst

Ilustrační foto

Odvrácená tvář odborů ve Škoda Auto. Je nátlak odborářských bossů jen vydíráním firmy?



Čti více

Před vánocemi si lidé půjčují o desetinu více, vyplývá z vyjádření úvěrových firem

Čtveřice největších bank v Česku za tři čtvrtletí roku 2017 vydělala zhruba 41,9 miliardy Kč

Allianz založila s čínskou TH Real Estate fond v hodnotě 750 milionů dolarů

Na pražské burze se v týdnu obměnil letošní žebříček nejziskovějších emisí

Miloš Zeman: O zdanění církevních restitucí by se mělo vážně diskutovat

Portál W4T.CZ používá cookies s cílem zajistit co možná nejlepší zážitek při návštěvě těchto webových stránek. Dalším užíváním těchto webových stránek vyjadřujete souhlas s umístěním souborů cookies na vašem počítači / zařízení. Více informací naleznete zde.