Pozdni platbu letos zaznamenalo 85 procent firem loni to bylo vice

Rate this post

Úvěrová krize, společnost Blog i na laně. Je Fintech cesta ven?napsal Econopoly dne 11. července 2023Peníze nikdy nespí

Pro podniky jsou těžké časy: úvěrová krize se začíná projevovat v celé Evropě a nesplácení se poprvé od roku 2013 opět zvýšilo. Zpráva Allianz, která bere v úvahu celý vesmír evropských podniků, počítá s dírou v potřebě likvidity ve výši 5 bilionů eur. firemní úrovni, zejména B2B.

Příspěvek od Mattea Tarroniho, generálního ředitele společnosti Workinvoice

Zároveň se množí zpoždění plateb italských společností, které již historicky zaznamenávají jedny z nejdelších platebních lhůt na celém kontinentu. A tato zpoždění způsobují další potíže při správě podnikových financí a vytvářejí začarovaný kruh.

Podle nedávného průzkumu Study and Research Area of ​​​​Cna (Národní konfederace řemesel) až 94,3 % společností, které nejsou zaplaceny včas, prohlašuje, že trpí následky zpoždění.

Příspěvek od Mattea Tarroniho, generálního ředitele společnosti WorkinvoiceJsou tací, kteří, aby dohnali tato zpoždění, se uchylují k bankovním úvěrům (téměř 22 %), ti, kteří omezují svůj růst (17 %), ti, kteří zpomalují investice (16 %), a ti, kteří trpí všeobecným poklesem produktivity. (13,4 %).

  1. Přesto existuje prostředí, ve kterém jsou i u nás firmy dochvilnější: je to svět fintech a zejména digitálních záloh na faktury.
  2. Pokud porovnáme platební údaje italských společností jako celku s údaji části společností, které se spoléhají na fintech, objeví se podstatný rozdíl.

Firmy, které využívají fintech, jsou přesnější

Podle studie plateb Cribis z roku 2023 je ve skutečnosti pouze 41,2 % faktur uhrazeno v době splatnosti, což je mírné zlepšení ve srovnání s posledním čtvrtletím roku 2022 (40,9 %) a výrazný nárůst ve srovnání se čtvrtým čtvrtletím roku 2019, posledním před pandemie (34,7 %). Na druhou stranu 9,5 % plateb vykazuje vážné zpoždění přesahující jeden měsíc.

Znepokojující číslo, protože je stabilní ve srovnání s prvním čtvrtletím letošního roku (9,5 %), ale zvyšuje se ve srovnání s posledním čtvrtletím roku 2022 (9,1 %), které zaznamenalo historické minimum.

  • Situace společností, které využívají fintech, je rozhodně odlišná: databáze Workinvoice zaznamenává, že mezi společnostmi, které používají nástroj pro obchodování s fakturami (obzvláště flexibilní forma digitálních zálohových faktur),
  • se platby v den splatnosti zvýšily na 65,71 %. Mezi společnostmi, které platí do 30 dnů, patří 30,13 %, zatímco pouze 4,16 % platí po měsíci.

Obecně jsou tedy fintech dlužníci dochvilnější. Ale jak to? Důvody je třeba hledat v prostředí, ve kterém působí: tedy na fintech trhu jako je Workinvoice, který představuje velmi kontrolovaný trh, kde je vymáhání pohledávek sledováno příměji.

Navíc díky využití technologií, mezi algoritmy a umělou inteligencí, je možné omezit problém již na začátku, nebo provést přesnější analýzu úvěrového rizika společností, které jsou vybrány k financování.

Proč fntech funguje? Analýza úvěrového rizika je přesnější

  1. fintechIlustrace Andrea Marson/Il Sole 24 Ore
  2. Návrh: přijmout osvědčené postupy fintech ve ctnostnějším kontextu

Proč fntech funguje? Analýza úvěrového rizika je přesnějšíVe scénáři, kdy prodlení narůstá a doba splatnosti faktur se prodlužuje, je pro řešení úvěrové krize zásadní změna tempa. Sama předsedkyně Evropské komise Ursula von der .

Leyenová ve svém projevu o stavu Unie pro rok 2022 důrazně řekla, že bude revidována i směrnice o opožděných platbách, protože „prostě není správné, že každý čtvrtý bankrot je z důvodu neuhrazení faktur ve stanovených lhůtách“.

Řešení, které pomůže firmám v tomto kontextu, jistě může přijít ze světa fintech, který v Itálii stabilně roste už asi deset let a měl příležitost vyvinout a zdokonalit technologie, které umožňují podnikatelům v podstatě lépe platit.

Zlepšení postupů správy úvěrů by mohlo být výchozím bodem, jak přimět společnosti, aby byly dochvilné, a nastartovat tak motor, který časem může vytvořit účinný kruh, který může prolomit překážku růstu představovanou gigantickým množstvím úvěrů nashromážděných společnostmi.

Protože je potřeba jednat okamžitě a prolomit začarovaný kruh průtahů

Jak již bylo zmíněno, podniky na jedné straně postrádají likviditu, ale na druhé straně je také stále obtížnější získat bankovní úvěr, který by tuto situaci tlumil. Nyní je skutečně známo, že banky zpomalují poskytování úvěrů.

Rostoucí sazby mohou pouze zvýšit zpoždění plateb

Podle nejnovějšího průzkumu bankovních půjček ECB předloženého v dubnu 2023 poklesly úvěry v eurozóně v prvním čtvrtletí o 17 %.

Důvodem je to, že úvěrové standardy – tedy interní směrnice bank nebo kritéria pro schvalování úvěrů – pro půjčky nebo úvěrové linky podnikům byly „podstatně dále zpřísněny (s čistým procentem bank, které v prvním čtvrtletí roku 2023 oznámily zpřísnění na 27 %).

  1. Toto zpřísnění je součástí víru, který svírá společnosti: ve skutečnosti hlavními faktory, které zhoršily úvěrové podmínky, jak ECB zdůrazňuje, byly „větší vnímání rizika a v menší míře nižší sklon k riziku. bank.
  2. V důsledku toho jsou přísnější finanční podmínky a rostoucí úrokové sazby nastaveny tak, aby dále prodlužovaly zpoždění plateb.
  3. Fintech a jeho osvědčené postupy mohou sloužit jako vzor

Zkrátka je třeba přerušit tento zdánlivě nevyhnutelný řetězec, který z firem dělá „špatné plátce“ či nedochvilné plátce, a k tomu je potřeba vytvořit podmínky pro spuštění opačného mechanismu. A v tom všem může Fintech a jeho osvědčené postupy sloužit jako model.