Organický odpad z restaurací nemusí vždy skončit v popelnicích

17:50 | fa ra | Diskuze

Jejich posláním je skoncovat se spalováním bioodpadu. V Nantes na západě Francie objíždějí členové sdružení La Tricyclerie na jízdním kole třicítku restaurací a podniků a sbírají kilogramy vyhozené zeleniny, kávové sedliny a dalšího organického odpadu, který pak kompostují. Tato ekologická iniciativu zajímá i OSN, píše agentura AFP.

Ilustrační foto
Foto: W4T

Na svém elektrickém jízdním kole táhnoucím kyblíky a nádoby na smetí putuje devětadvacetiletá Valentine Vilbouxová, koordinátorka La Tricyclerie, od kuchyně ke kuchyni v centru města i jeho okolí na atlantském pobřeží.

"Je to jednoduché, bereme všechno, včetně vaječných skořápek, citrusových plodů, zvlášť se dává maso, ryby a chléb," vysvětluje mladá žena, když zvážila poslední úlovky dne. Je to více než 20 kilogramů slupek od brambor, zeleniny a kávové sedliny.

Tato iniciativa vznikla koncem roku 2015. Po první experimentální fázi, do níž bylo zapojeno osm restaurací, se rozšířila na 23 restaurací a devět podniků.

Této činnosti si rovněž povšimla OSN. La Tricyclerie a její šestadvacetiletá zakladatelka Coline Billonová je ve světě jednou z 12 a ve Francii jedinou finalistkou soutěže Mladí mistři Země, jíž se zpočátku zúčastnilo 2400 kandidátů. Vítěz obdrží ocenění ve výši 15.000 dolarů (330.000 Kč), které bude uděleno v listopadu.

"Je to bezvadné, že můžeme být oceněni, i když jsme nic mimořádného nevynalezli," říká Valentine Vilbouxová.

Třídění papíru a skla už se zautomatizovalo, ale bioodpad většinou končí na skládce nebo ve spalovně. Toto "černé zlato" však může, je-li kompostováno, sloužit zemědělcům jako hnojivo. Představuje třetinu odpadu z francouzských domácností a jeho třídění se rozšíří až v roce 2025.

Majitelka restaurace nabízející saláty Colette Marghieriová se rozhodla zapojit do činnosti La Tricyclerie, i když zatím není třídění bioodpadu povinné. "Je to především akt občanské uvědomělosti," zdůrazňuje.

"Ze začátku jsem o tom měla určité pochybnosti, ale je to snadné a naši činnost to téměř nenarušuje. Musíme být jen trochu více pozorní," ujišťuje.

"Je to jednoduché a zároveň účinné. Bramborové slupky vážíme a každodenně si uvědomujeme, co jsme všechno vyhodili," říká zástupce ředitele Restaurantu VF Guénolé Clequin, který odhaduje podíl organického odpadu své kuchyně na 20 procent.

La Tricyclerie, která má dva stálé zaměstnance a desítku dobrovolníků objíždějících restaurace na kolech, dodává každé z nich materiál a návod k třídění za finanční účast ve výši 40 eur měsíčně (1000 Kč) a roční příspěvek pro sdružení ve výši 50 eur (1300 Kč).

"Nesbíráme jen slupky od brambor. Restaurace si uvědomují, jak se jim omezí množství odpadu vyhazovaného do popelnic a jak se chovají ekologicky," zdůrazňuje jeden z dobrovolníků Pierre Briand a promíchává doutnající kompost. Ten pak bude bezplatně poskytován zelinářským zahradám či studentům zemědělské školy v Nantes.

La Tricyclerie si stanovila jako cíl snížit o 40 procent objem dopadu z nantských restaurací. Dnes posbírá jednu a půl tuny odpadu za měsíc. "Je to sice malá kapka, ale to je jen začátek. Čím více restaurací se připojí, tím více bude bioodpadu," raduje se.

Díky této koncepci, která je snadno využitelná i jinde, již La Tricyclerie kontaktovali soukromníci z Perpignanu, Bruselu či francouzského zámořského departamentu Réunion.

Zdroj:čtk
Líbil se vám článek?
+0 / -0
Odeslat článek e-mailem
Diskuze
Vstoupit do diskuze
V diskuzi zatím není žádný komentář. Buďte první, kdo bude komentovat.


Související články
Ilustrativní obrázek

Italský vicepremiér viní Paříž z krachu fúze FCA s Renaultem

Ilustrativní obrázek

Apple se dohodl s francouzskými úřady na doplacení daně za posledních deset let

Ilustrativní obrázek

Google postihne pokuta v přepočtu 57 mil. USD z důvodu porušení GDPR ve Francii

Ilustrativní obrázek

ČEZ: Akvizice větrných farem ve Francii

Ilustrativní obrázek

Češi vyvinuli unikátní rychlonabíječky pro elektromobily. Infrastrukturu dobíjecích stanic chtějí budovat celosvětově

Ilustrativní obrázek

Restaurace ve Francii budou povinně nabízet krabičky na zbytky



Čti více
Ilustrativní obrázek

Německý DAX na červené nule

Ilustrativní obrázek

Asijsko-pacifický region převážně v plusu, výjimkou Japonsko

Ilustrativní obrázek

Poptávka po ropě vzroste v tomto roce nejslaběji od roku 2011, informuje EIA

Ilustrativní obrázek

Německý DAX klesá

Ilustrativní obrázek

Komentář BHS k cenám pohonných hmot a vývoji na trhu s ropou

Portál W4T.CZ používá cookies s cílem zajistit co možná nejlepší zážitek při návštěvě těchto webových stránek. Dalším užíváním těchto webových stránek vyjadřujete souhlas s umístěním souborů cookies na vašem počítači / zařízení. Více informací naleznete zde.