Monitora jako jedina nove rozpozna mluvene slovo i text na obrazovce v ramci tvr vysilani

0
Rate this post

Tento počítačový glosář obsahuje BLOG mnoho pojmů používaných v počítačovém a internetovém jazyce, z nichž každý má svůj vlastní význam.Touto stránkou chceme usnadnit orientaci těm, kteří nežijí denně ve světě informačních technologií a internetu

Slovník nejběžnějších počítačových termínůOdpověď: [1] písmeno, které označuje primární disketovou jednotku ve Windows a dalších operačních systémech. [2] Příkaz jazyka HTML (TAG) pro vytvoření připojení (odkazu) na jinou webovou stránku (viz Anchor).

Termíny v abecedním pořadí

A/D: analogově-digitální (viz ADC).A2B: (Administration to Business) se týká elektronické interakce mezi veřejnými orgány a společnostmi: například přenos daňových formulářů nebo formulářů žádostí.

Termíny v abecedním pořadíA2C: (Administration to Consumer) odkazuje na elektronickou interakci mezi veřejnými orgány a zákazníky: například přenos daňových formulářů nebo dokumentů k řidičskému průkazu.

  1. A3D: Technologie vyvinutá společností Aureal, která umožňuje 3D zvuk na vašem PC.A4: standardní velikost papíru v Evropě, která odpovídá 210×297 mm.
  2. A4 je součástí normy ISO, podle které formát A0 odpovídá ploše jednoho metru čtverečního.
  3. Následující formáty se získají rozdělením předchozího na dva, proto: A1 má plochu poloviční ve srovnání s A0 a tak dále.

AA: (modem) (AutoAnswer) kontrolka indikující, že modem automaticky odpovídá na příchozí volání po určitém počtu zazvonění.AAA: (Authentication Authorization Accounting). Procedura ve třech fázích, která ověřuje každý požadavek vyslovený uživatelem.

AAC: (Advance Audio Coding) technika, nazývaná také MP4, pro kompresi a přenos audio/video dat.

Tento kódovací systém

Tento kódovací systémKterý vylepšuje standard MP3, poskytuje šest kanálů (5:1) pro vysílání Dolby Digital a dalších 48 zvukových kanálů. Kvalita zvukového signálu kódovaného tímto standardem se rovná kvalitě CD při 128 kbps a 96 kbps.

  1. AACS: (Advanced Access Content System) systém ochrany proti kopírování a autorských práv používaný pro technologie přehrávání založené na přehrávačích HD DVD a Blu-ray.
  2. Mezi hlavní vlastnosti tohoto systému patří možnost „zablokování“ jednoho čtenáře (který je schopen reprodukovat neautorizované kopie) a online správa licencí a „autorizované“ kopie.

AAM: Funkce (HD) (Automatic Acoustic Management) přítomná na pevných discích, která umožňuje ztlumit hluk. Aktivací této možnosti se čtecí/zapisovací hlavy pohybují pomaleji a následně se i provoz zpomalí až o 50 %.

AAT: (Average Access Time) průměrná doba přístupu. Představuje čas potřebný pro přístup (čtení nebo zápis) k velkokapacitnímu paměťovému zařízení.Abandonware: „opuštěný software“.

Jedná se o software, který již jeho tvůrci neprodávají ani nedistribuují.

ABC: [1] programovací jazyk, jednoduchý, ale strukturovaný, vyvinutý v polovině 80. let [2] (Atanasoff-Berry Computer) první digitální elektronická kalkulačka, kterou vytvořili John Atanasoff a Clifford Berry v roce 1942.

  1. Jedná se o software, který již jeho tvůrci neprodávají ani nedistribuují.[3] (Automatické ovládání jasu ) automatická regulace jasu. Systém automatického nastavení jasu monitoru.
  2. Abend: (Abnormal End) označuje abnormální konec běžícího programu.
  3. Aberace: (grafická) chyba způsobená čočkou nebo odrazným povrchem při reprodukci přesné shody mezi objektem a jeho obrazem.

Povolení: obecně je to operace používaná k aktivaci zařízení nebo k umožnění plného použití programu.ABIOS: (Advanced Basic Input/Output System) vstupně/výstupní systém navržený pro podporu multitaskingu i chráněného režimu.

Ablativní: (CD – DVD) metoda záznamu (Write-Once „zapíše jednou“), při které jsou stopy dat trvale zapsány odstraněním nebo tepelnou ablací materiálu.

Able: Programovací jazyk z roku 1975, používaný pro účetní aplikace.

Přerušit: ukončení, konec programu. Obecně také odkazuje na postup, který způsobí zastavení programu po neopravitelných chybách.

Tento termín je také často spojován s chybovou zprávou, jako je: “přerušit, opakovat, spadnout?” (Zrušit, Opakovat, Přeskočit?). Tato chyba, typická pro operační systém DOS, nastává po selhání vstupní/výstupní operace.

Přerušení: viz Přerušení

O: doslovně „o“ se běžně překládá jako „kdo jsme“. Tento termín obvykle označuje okno aplikace, kde jsou poskytovány informace o programu a autorech, kteří jej vytvořili.
ABR: (Automatická detekce přenosové rychlosti) funkce, pomocí které je přijímací zařízení schopno automaticky stanovit používaný přenosový protokol (rychlost, bit stop atd.).

ABS: Absolutní hodnota, absolutní hodnota. Tato funkce se používá v mnoha programovacích jazycích a tabulkových procesorech k výpočtu absolutní hodnoty čísla.

Abset: programovací jazyk anglického původu zrozený koncem 60. let.

  1. Absolutní cesta: také nazývaná absolutní adresa, představuje úplnou adresu souboru počínaje kořenovým adresářem. Příklad: C:\dir1\subdir1\filename.
  2. Abstrakt: shrnutí, shrnutí, abstrakt, syntetický popis obsahu dokumentu.

AC: [1] (Alternating Current) střídavý proud. Běžná domácí elektřina. [2] Certifikační autorita: v asymetrickém kryptografickém systému představuje osobu, která má za úkol certifikovat shodu mezi veřejným klíčem a skutečným vlastníkem.

AC3 AC3 Dolby: systém komprese audio dat (s poměrem 11:1) bez ztráty kvality. Soubory generované tímto systémem se nazývají E-MOD (Electronic Music On line Delivery). Účelem formátu AC3 je získat zvukové efekty jako v kině.

Accatiemellista: slangový výraz, který označuje odborníka na jazyk HTML.

  1. Akcelerátor: [1] také nazývaný Hot Key nebo Hot Key, znamená kombinaci jedné, dvou nebo tří kláves, které při současném stisknutí aktivují program nebo příkaz, např.
  2. Ctrl+Alt+A nebo Ctrl+Tab nebo F1 atd. [2] karta nebo procesor používaný ke zlepšení některých konkrétních funkcí počítače (grafika, výpočty s pohyblivou řádovou čárkou atd.).
  3. A. Grafika: konkrétní HW zařízení, které se přidává k běžné grafické kartě za účelem rozšíření a integrace mnoha funkcí, které se týkají především 3D (trojrozměrné grafiky).