Lidé konzumují více ovoce a zeleniny. Spotřebu masa omezili

13:13 | E V | Diskuze

„Spotřební návyky Čechů se po Sametové revoluci výrazně proměnily.

Ilustrativní obrázek
Foto: public

Lidé jedí více drůbežího masa, ovoce a zeleniny. Naopak byla omezena konzumace vepřového a hovězího masa,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

„V průběhu komunistického režimu se ztrojnásobila konzumace masa. Za minulého režimu bylo stejně jako nyní nejpopulárnější vepřové maso. Od roku 1998 lidé častěji konzumují drůbež než hovězí maso,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Zatímco po nástupu komunismu v roce 1948 průměrný Čech zkonzumoval 33,3 kilogramu masa, na konci komunistické éry v roce 1989 to bylo již 97,4 kilogramu. Zajímavé přitom je, jak se proměnily spotřebitelské preference. Zatímco v roce 1948 lidé konzumovali téměř stejné množství vepřového a hovězího masa, v roce 1989 již jednoznačně dominovalo vepřové maso. Popularitu postupně získávalo drůbeží maso, jehož spotřeba se v průběhu minulého režimu zvýšila téměř sedmkrát.

Po Sametové revoluci se konzumace masa začala snižovat. Dnes průměrný Čech sní ročně téměř o dvacet kilogramů masa méně než na konci komunistického režimu. Nejoblíbenějším typem masa zůstává vepřové. Na druhé místo se posunulo drůbeží maso a až s velkým odstupem na třetím místě je hovězí maso. Konzumace ryb se za posledních 30 let téměř nezměnila a stále se pohybuje kolem pěti až šesti kilogramů na osobu za rok.

Konzumace ovoce se za minulého režimu příliš nenavýšila. V roce 1948 dosahovala roční spotřeba ovoce na člověka úrovně 57,5 kilogramu. Na konci komunistické éry to bylo 70,5 kilogramu. Konzumace zeleniny se ve stejném období dokonce snížila v přepočtu na průměrného člověka o 26,3 kilogramu za rok. 

Po Sametové revoluci konzumace ovoce dál mírně narůstala. Dnes lidé v průměru konzumují zhruba o deset kilogramů ročně více ovoce, než tomu bylo na konci minulého režimu. Výrazně přitom vzrostla konzumace banánů či ananasů. Narostla i konzumace zeleniny, a to dokonce ještě více než spotřeba ovoce. Lidé v současnosti jedí zhruba dvojnásobné množství okurek či rajčat. Spotřeba paprik se dokonce ztrojnásobila. Naopak konzumace kapusty je na třetinové úrovni.

Zdroj:Ing. Štěpán Křeček, MBA, BH Securities a.s.
Líbil se vám článek?
+0 / -0
Odeslat článek e-mailem
Diskuze
Vstoupit do diskuze
V diskuzi zatím není žádný komentář. Buďte první, kdo bude komentovat.


Související články
Ilustrativní obrázek

70 % lidí si myslí, že se čeští senioři stravují nezdravě.

Ilustrativní obrázek

Čína hodlá zrušit cla na část dovozu sójových bobů a vepřového masa z USA

Ilustrativní obrázek

Odhady sklizní - červenec 2019

Ilustrativní obrázek

Komentář BHS k odhadům sklizní

Ilustrativní obrázek

Komentář BHS k vývoji spotřebitelských cen

Ilustrativní obrázek

BNG_TZ_Češi vypijí 2,1 milionu hektolitrů vína za rok, neumí ho ale moc servírovat



Čti více
Ilustrativní obrázek

Asijsko-pacifické indexy spíše oslabovaly, výjimkou hongkongský Hang Seng

Ilustrativní obrázek

Wall Street si v úterý připsala 1 %

Ilustrativní obrázek

Německý DAX klesá

Ilustrativní obrázek

Asijsko-pacifické indexy v reakci na páteční vývoj jednání mezi USA a Čínou na startu týdne rostly

Ilustrativní obrázek

Index Dow Jones uzavírá páteční seanci růstem o 1,2%

Portál W4T.CZ používá cookies s cílem zajistit co možná nejlepší zážitek při návštěvě těchto webových stránek. Dalším užíváním těchto webových stránek vyjadřujete souhlas s umístěním souborů cookies na vašem počítači / zařízení. Více informací naleznete zde.