Koktejl po vietnamsku je vylepšená národní polévka

21:41 | fa ra | Diskuze

Se svým koktejlem, jemuž říká pho na počest vietnamské nudlové polévky stejného jména, se mladý hanojský barman snaží popularizovat umění míchání koktejlů v zemi, kde je národním nápojem pivo. Píše o tom agentura AFP.

Ilustrativní obrázek
Foto: Unsplash

Pham Tien Tiep patří ke generaci hipsterů, která se snaží vnést změny do umění žít. V této komunistické zemi, kde vládne jediná strana a odlišné názory nejsou tolerovány, se drží stranou politiky.

Jeho koktejl se skládá z bylinek, které obvykle koření slavnou polévku: hvězdicového anýzu, čerstvého koriandru, skořice a kardamonu. To vše je utopeno v ovocném likéru cointreau a v ginu. Nudle a hovězí, které tvoří polévku, jsou ze seznamu ingrediencí vynechány.

Obřadně prožene koktejl přes zařízení ve tvaru věže na baru, aby se naplnil vůněmi bylinek, které jsou v něm uspřádány v patrech.

Přesvědčit Vietnamce, aby se zajímali o toto umění, nebyla snadná věc.

V zemi s 93 miliony obyvatel, z nichž je polovina mladší 30 let, se ročně vypije 3,4 miliardy litrů piva, zatímco vína a dalších alkoholických nápojů jen 70 milionů litrů.

"Trochu mi působilo potíže prosadit se proti pivu či rýžové pálence. My se však zaměřujeme na jinou úroveň, je to cosi luxusnějšího a elegantnějšího," vysvětluje Pham Tien Tiep ve svém baru v historickém centru Hanoje.

Ale v Hanoji a především v Ho Či Minově Městě, které je ekonomickým centrem prudce se rozvíjející země, je čím dál tím více mladých vzdělaných lidí, kteří mají prostředky na to, aby si dopřáli koktejl hodný nejlepších barů v New Yorku. Koktejl pho dnes kopíruje několik barů v Ho Či Minově Městě.

Pham Tien Tiep, který pracoval v luxusním hotelu Metropole a zúčastnil se několika mezinárodních soutěží v míchání koktejlů, vynalezl tento nápoj z nostalgie po dobách, kdy jako chudý student pracoval v restauraci podávající nudlovou polévku.

"V těžkých dobách, kdy jsme neměli mnoho peněz, jsme do takových lidových restaurací chodili," vzpomíná třicátník, který svůj bar Ne otevřel loni. Takové restaurace jsou v zemích jihovýchodní Asie lidovou institucí.

V baru Ne stojí koktejly v přepočtu kolem 150 Kč, téměř patnáctkrát více než pivo v lidovém baru.

"Je plno luxusních restaurací, které zúročují jídla z těch lidových. Udělat to s koktejlem je jiný způsob, jak tato jídla přetvořit," říká vietnamský podnikatel Kien Phan.

Pho je dnes módní záležitostí, existují pizzy s pho, burrito s pho a dokonce i zmrzlina s pho.

Pham Tien Tiep se na této slibné cestě nehodlá zastavit: pracuje na koktejlu na bázi marinované okurky a podává hostům koktejl pojmenovaný Under the bridge na bázi rybí omáčky, základní ingredience národní kuchyně.

"S pomocí koktejlů můžeme propagovat vietnamskou kuchyni po celém světě," sní barman v Ne Nguyen Tuan Anh.

Zdroj:čtk
Líbil se vám článek?
+0 / -0
Odeslat článek e-mailem
Diskuze
Vstoupit do diskuze
V diskuzi zatím není žádný komentář. Buďte první, kdo bude komentovat.


Související články
Ilustrativní obrázek

Amazon se chystá dodávat potraviny v dalších městech

Ilustrativní obrázek

Plýtvání potravinami ve školních jídelnách pokračuje, některé školy ale ukazují, že existují možnosti zlepšení

Ilustrativní obrázek

Rok 2018 byl příznivý pro obchodníky. Tržby vzrostly o 4,8 procenta

Ilustrativní obrázek

Facebook ve Vietnamu obviněn z porušování zákonů o kybernetickém bezpečí; ministr uvažuje o sankci

Ilustrativní obrázek

Češi vyvinuli unikátní rychlonabíječky pro elektromobily. Infrastrukturu dobíjecích stanic chtějí budovat celosvětově



Čti více
Ilustrativní obrázek

Po náročném vyjednávání činí OPEC+ rozhodnutí o postupném zvýšení nabídky ropy v příštím roce

Ilustrativní obrázek

Frankfurtská burza po otevření na čisté nule

Ilustrativní obrázek

Akcie v asijsko-pacifickém regionu převážně rostly, ztrátu vykazuje pouze Japonsko

Ilustrativní obrázek

Korunu čeká klidnější rok

Ilustrativní obrázek

Frankfurtská burza po otevření mírně klesá

Ilustrativní obrázek

Akcie asijsko-pacifického regionu dnes převážně rostly

Portál W4T.CZ používá cookies s cílem zajistit co možná nejlepší zážitek při návštěvě těchto webových stránek. Dalším užíváním těchto webových stránek vyjadřujete souhlas s umístěním souborů cookies na vašem počítači / zařízení. Více informací naleznete zde.