Každý desátý gastro podnik karanténu nepřežil

13:13 | E V | Diskuze

Rozvolnění opatření v souvislosti s pandemií koronaviru s sebou přineslo i otevření restaurací, kaváren a bister.

Ilustrativní obrázek
Foto: public

Až desetina podniků ale po karanténě zůstala trvale uzavřena. Vyplývá to z dat společnosti Storyous, která vyvíjí pokladní a manažerské systémy pro gastronomii. 

„Nejhorší situace je v Praze. Mluví se hodně o podnicích v centru, které přišly o příjmy z turismu, problém mají ale i restaurace v okolí administrativních center. Mnohé firmy totiž plánují nechat své zaměstnance na home office do konce prázdnin. Podniky tam přichází o příjmy z obědů, pracovních setkání u kávy a lidé také nechodí na společné pivo po práci. Očekávám proto, že počet podniků, které trvale uzavřou provoz ještě poroste,” vysvětluje Igor Třeslín, ředitel Storyous. 

Některé podniky tak tratí statisíce měsíčně a před sebou nemají konkrétní datum, kdy se lidé do jejich restaurací vrátí. „Lidé chtějí do podniků chodit a přesunuli se do restaurací v blízkosti svých domovů. V meziročním srovnání jsou tržby v gastronomii v průměru o 15 - 20 % nižší. Pozitivní je, že tržby restaurací, které evidujeme v našem systému, za červen už překročily úroveň tržeb za únor, tedy před pandemií koronaviru. Další rozvolnění pomůže hlavně barům a nočním podnikům, které až do teď přicházely o všechen zisk z útraty mezi 23. a 6. hodinou," dodává Třeslín. 

Situaci nejlépe zvládly restaurace, které zůstaly otevřeny, provozovaly výdejní okénka a zapojily služby na rozvoz jako Dáme jídlo nebo Wolt. „Největší problém mají pořád bary, které musí zavírat ve 23 hodin. Před krizí představovaly tržby mezi 23. a 6. hodinou asi 8% podíl za celé gastro. O tyhle peníze každý den majitelé barů přicházejí,” komentuje Igor Třeslín.

Podle obchodního ředitele společnosti Bidfood, Radima Kopeckého, je ale situace v celém gastro segmentu o něco horší a evidují tržby pouze na úrovni 65 % v porovnání před opatřeními proti šíření koronaviru. 

V souvislosti s druhou vlnou epidemie se začalo mluvit i o opětovném uzavření restaurací v postižených regionech. „Majitelé restaurací už vědí, jak se situaci přizpůsobit a přežít nejhorší týdny. Pomohla jim zde digitalizace – jídlo si lidé objednávali online, restaurace o sobě dávaly vědět ve vyhledávačích i na sociálních sítích. Proto jsou na tom lépe podniky, které už před krizí používaly manažerské systémy, hlídali si skladové hospodářství i marže. Mnoho podniků se ale pořád nevzpamatovalo z první vlny opatření, proto budou potřebovat důkladnější pomoc od státu, například ve formě trvalého snížení DPH,” uzavírá Třeslín.

 

O Storyous
Společnost Storyous vytváří komplexní restaurační systém, který zjednodušuje každodenní úkony spojené s gastronomickým provozem. Automatizuje procesy díky propojení s dodavateli nebo účetními a hotelovými systémy, aktuálně zpracovává 10 procent obratu v české gastronomii. 

 

Zdroj:Jana Bábiková, ShrtCut Studio s.r.o.
Líbil se vám článek?
+0 / -0
Odeslat článek e-mailem
Diskuze
Vstoupit do diskuze
V diskuzi zatím není žádný komentář. Buďte první, kdo bude komentovat.


Související články
Ilustrativní obrázek

Kanceláře v roce 2030 - 30 % jich bude řešeno jako flexibilní pracoviště.

Ilustrativní obrázek

Manažeři v regionu EMEA se shodují, že vedení firem by mělo mít IT v krvi

Ilustrativní obrázek

Startupy znovu rostou a nabírají nové lidi

Ilustrativní obrázek

72 % zaměstnanců vnímá větší důraz na hygienu a čistotu na pracovišti, 28 % naopak nevidí rozdíly nyní a před pandemií covid-19

Ilustrativní obrázek

10 oblastí, kde nám technologie pomohou přizpůsobit se nové realitě

Ilustrativní obrázek

Nová úloha HR, menší kolektivy, chytré technologie i dokonalá hygiena. Aneb co změnil covid-19 na pracovištích



Čti více
Ilustrativní obrázek

Wall Street v úvodu oslabuje

Ilustrativní obrázek

Frankfurtská burza po otevření hledá směr

Ilustrativní obrázek

Asijsko-pacifický region v pátek oslaboval

Ilustrativní obrázek

Frankfurtská burza ve čtvrtek oslabuje

Ilustrativní obrázek

Asijsko-pacifické indexy ve čtvrtek oslabovaly

Ilustrativní obrázek

Německý DAX se po několika výsledkových reportech obchoduje v plusu

Portál W4T.CZ používá cookies s cílem zajistit co možná nejlepší zážitek při návštěvě těchto webových stránek. Dalším užíváním těchto webových stránek vyjadřujete souhlas s umístěním souborů cookies na vašem počítači / zařízení. Více informací naleznete zde.