Je o tom přesvědčen John Stansfield z obchodní společnosti Group Sopex, který své údaje prezentoval na nedávné na konferenci v Dubaji určené velkým hráčům na globálním trhu s cukrem. Prozatím byly přiděleny licence pro vývoz 650 000 tun komodity, což je hluboko pod maximální vývozní kvótou 1,35 milionu tun cukru přidělených 28 členům EU Světovou obchodní organizací.
Poté co v roce 2014 došlo v Brazílii, která je největším světovým exportérem cukru, k výraznému omezení produkce se k trendu přidává i Evropa.V prosinci Evropská komise uveřejnila své odhady produkce, která v meziročním srovnání zaznamenala 23% pokles. Na vině je podle zkušeného analytika Johna Stansfielda především extrémně suché počasí v některých částech kontinentu.
Redukce evropského exportu je důležitou zprávou pro světové trhy s rafinovaným cukrem, které s napětím očekávají, jak ovlivní jeho cenu zvýšení vývozu v Indii.