Každý člověk zkonzumuje v průměru za rok 24 kg cukru. V rozvinutých zemích to dělá 33 kg. Cukr je základním sladidlem v potravinářství. Vyrábí se převážně z cukrové třtiny, v Evropě z cukrové řepy. Chemicky je cukr sacharóza, fruktóza a glukóza. Celosvětová produkce je 160 tis. tun ročně. Nadměrná spotřeba cukru vede ke vzniku obezity a následně cukrovky. Příklon ke zdravé výživě vede ke snaze omezovat spotřebu cukru. Z cenových důvodů se v potravinářství cukr nahrazuje sladkým kukuřičným škrobem. Snižování poptávky po cukru vede k poklesu jeho ceny.
Cukr se obchoduje na komoditním trhu prostřednictvím furures kontraktů. Alternativou k futures jsou fondy obchodované na akciové burze pomocí ETF, kde podkladovým aktivem je futures na cukr. Další možností je investice prostřednictvím CFD (cotract for difference). Je to investice do finančního derivátu založeného na smlouvě mezi investorem a brokerem o tom, že když cena podkladového média vytvoří zisk, vyplatí broker investorovi při ukončení obchodu rozdíl, mezi nákupní a prodejní cenou. Pokud vývoj vytvoří ztrátu, zaplatí tuto ztrátu investor brokerovi. CFD na cukr obvykle nabízí forexoví brokeři.
Cukr č. 11 má komoditní zkratku SB, cukr č. 15 má komoditní zkratku SE. Obchodní kontrakt tvoří 112 tisíc liber a hlavní komoditní burzou je NYBOT. Kontraktační měsíce jsou FHKNUV (leden, březen, květen, červenec, září, říjen). Hodnota bodu je 1120 USD, nejmenší cenový pohyb 1/100 bodu = 11,2 USD.
Jako u každé potravinářské komodity je i cena cukru závislá na sezónních vlivech. Z tohoto sezónního cyklu se dá těžit při investování. V důsledku neúrody cukrové třtiny se může cena cukru zvyšovat. Vliv na cenu cukru mají subvence Evropské unie a kvóty pro výrobu. Změna životního stylu, menší poptávka a náhrada cukru kukuřičným škrobem byla příčinou několikaletého klesajícího trendu. Ze všech těchto důvodů je odhad vývoje ceny obtížný.