Studie španělských lékařů se zúčastnilo přibližně 20 000 absolventů španělské univerzity o průměrném věku 37,7 let. V rámci dotazníku poskytli své údaje o stravování, konzumaci kávy, životním stylu, antropometrická data či sociodemografické charakteristiky. Z výsledků vyplynulo, že účastníci studie, kteří denně vypili alespoň čtyři šálky kávy denně, měli o 64 % nižší riziko předčasné smrti nežli ti, kteří kávu konzumovali pouze zřídka či vůbec. Výrazně pozitivnější vliv pití kávy byl pozorován u skupiny účastníků starších 45 let.
Mluvčí National Coffee Association v USA, Joe DeRupo dává výsledky studie do souvislosti s vysokým obsahem antioxidantů v kávovém zrnu. Zatímco některé z nich se v kávě vyskytují zcela přirozeně, další vznikají během procesu pražení. Některé v kávě obsažené látky „byly dávány do souvislosti s lepší citlivostí na inzulín, činností jater či zmírněním chronických zánětů,“ tvrdí V. Wendy Setiawanová, profesorka preventivní medicíny na School of Medicine of USC.
Zatímco pro většinu populace by káva měla mít podle studie pozitivní zdravotní dopady, určité skupiny lidí by se jí spíše měly vyhnout. Příjem kofeinu na maximálně 200 mg denně by měly omezit těhotné ženy, zatímco lidé trpící kardiologickými potížemi a vysokým tlakem by se jej měli vzdát zcela. Častí konzumenti kávy by si navíc měli dávat pozor na množství cukru, které s nápojem konzumují. Jediná čajová lžička cukru obsahuje přibližně 16 kalorií, což při čtyřech a více šálcích denně už může představovat značný energetický příjem. Přirozeně také jedinci s nepravidelným či jinak narušeným spánkovým režimem by měli pití kávy omezit především navečer a před usnutím.