AMSP ČR představila Národní program pro gastronomii

14:14 | E V | Diskuze

„Aktuální situace v gastronomii je bez přehánění kritická.

Ilustrativní obrázek
Foto: public

Po lednu a únoru, které jsou tradičně nejslabší měsíce v roce, přišlo tříměsíční uzavření hospod následované ekonomicky podprůměrným létem. Tržby hospod a restaurací se v období leden-červenec meziročně propadly o 30 mld. korun. Proto jsme se rozhodli připravit ucelený program na podporu gastronomie, který může provozovatelům pomoci jak v aktuální situaci, tak ve střednědobém rozvoji sektoru,“ říká Luboš Kastner, garant projektu Moje restaurace AMSP ČR a spolumajitel skupiny Hospodska.

Národní program pro gastronomii obsahuje čtyři krátkodobá opatření, která mají přinést rychlou pomoc, a pět střednědobých, která zajistí potřebný rozvoj sektoru do budoucna.

  1. Prodloužení programu Antivirus do konce roku, případně urychlené zavedení kurzarbeitu
  • Prodloužení programů na podporu zaměstnanosti v sektoru gastronomie min. do konce roku 2020.
  • Nastavení podmínek kurzarbeitu tak, aby zohledňovaly i potřeby gastronomie.
  1. Dočasné snížení DPH na stravovací služby na 5 %
  • Dočasné snížení DPH na stravovací služby a podávání nápojů na 5 % do konce 2021.
  • Toto opatření podporuje Evropská komise a zavedly ho např. Německo nebo Rakousko.
  1. Marketingová kampaň na podporu gastronomie ve výši 150 mil. Kč
  • Alokování části 500 mil. Kč marketingového rozpočtu MMR na přímou podporu návštěvnosti gastronomických provozů.
  • Nepřímá podpora přes hotely a lázně bude mít velmi limitované dopady.
  1. Dotační programy z fondu obnovy EU na rozvoj gastronomie
    • Pandemie „vymazala“ gastronomům veškeré prostředky na rozvoj a inovace, což bude mít dlouhodobé dopady na sektor.
    • Potřebujeme speciální dotační tituly na rozvoj gastronomie.
  2. Harmonizace sazeb DPH ve stravovacích službách
  • Sjednocení sazeb v gastronomii na 10 % včetně rostoucího podílu služeb typu „take away“.
  1. Podpora vzdělávání v gastronomii
  • Marketingová podpora renomé oboru pro zvýšení atraktivity pro budoucí zaměstnance.
  • Dlouhodobé programy podpory vzdělávání v gastronomii.
  1. Legalizace spropitného
  • Spropitné je důležitým příjmem zaměstnanců v gastronomii.
  • Jeho legalizace jim přinese větší jistotu a podpoří zájem o práci v gastronomii.
  1. Legislativní rámec kontrol odvětví
  • Jasný a přehledný systém kontrol výkonu gastronomické činnosti.
  1. Podpora flexibility práce v gastronomii
  • Hledání možností na zvýšení flexibility zaměstnanosti v sektoru.
  • Podpora přílivu zaměstnanců ze zahraničí.

 

„Gastronomie, stejně jako hotely a lázně, potřebuje pomoc vlády, jinak hrozí krachy a propuštění až 40 000 zaměstnanců. V sázce je také podnikání a živobytí desítek tisíc podnikatelů, kteří postupně ztrácejí motivaci a ochotu provozovat za současné situace hospody a restaurace,“ říká Eva Svobodová, generální ředitelka Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR. „Jsme rádi, že Vláda ČR, které jsme náš program v minulých dnech představili, se s námi shodla jak na potřebě separátního programu pro sektor gastronomie, tak na smysluplnosti jednotlivých návrhů. Detailní jednání nad jednotlivými body budou pokračovat s relevantními ministerstvy v následujících týdnech.“

 

Bezpečná restaurace 

Gastronomie se aktuálně potýká ještě s jedním problémem, a to je strach. Češi nasadili roušky, omezila se provozní doba gastronomických podniků a pro řadu lidí je to signál, že hospoda není bezpečným místem.

„Zkrácení provozní doby o 2 hodiny se může zdát jako nevýznamné, ale restaurace tím mohou přijít o 20-30 % tržeb. Část propadu je způsobená samotným zkrácením provozní doby, ale stejně tak je důležitý strach lidí, kteří v současné situaci raději návštěvu restaurace vynechají,“ říká za gastronomy Luboš Kastner. „Na druhou stranu musíme ocenit přístup ministerstva zdravotnictví pod novým ministrem Prymulou. Konečně se s námi někdo baví a zajímají ho naše názory. Věříme, že se nám v blízké době podaří posunout otevírací dobu alespoň o hodinu na námi doporučených 23:00. Na oplátku nabízíme pomoc s prosazováním zásad bezpečného provozu restaurací.“

AMSP ČR společně s dalšími partnery připravuje inovovaný program Bezpečná restaurace, který má   sjednotit hygienická a další pravidla pro zajištění bezpečnosti gastronomických provozů. Současně pomůže restauracím a hospodám v informování o platných pravidlech a zvýší jejich dodržování ze strany hostů. Cílem je udržet podniky i nadále bezpečné, aby si lidé mohli bez obav zajít na pivo, na oběd nebo na večeři. Podle dostupných epidemiologických dat nepatří gastronomie mezi riziková místa. Ukazuje to i šíření nákazy mezi zaměstnanci v gastronomii, které je velmi nízké přesto, že sektor zaměstnává 150 000 lidí.

 

Aktuální situace v gastronomii

Tržby hospod a restaurací se v období leden-červenec meziročně propadly o 32 %, což představuje 30 mld. korun. Do konce roku se toto číslo bez dalších restriktivních opatření dle odhadů zvýší na 45-50 miliard. Většina provozovatelů zakončí letošní rok ztrátou v řádu stovek tisíc až jednotek milionů korun.

Nejhorší situace je v Praze a Karlových Varech, kde reálně hrozí krach 30-40 % podniků, nicméně obdobně velké propady tržeb zaznamenal sektor také v Jihomoravském, Jihočeském a Moravskoslezském kraji. Gastronomie, to je 40.000 malých a středních podnikatelů, kteří provozují hospody a restaurace po celém Česku. Přímo zaměstnávají přes 150.000 lidí (třikrát více než hotely a lázně) a v návazných odvětvích podporují pracovní místa pro dalších až 140.000 lidí.

„Česká hospoda byla, je a věřme, že i v budoucnu zůstane centrem společenského života ve městech a na vesnicích. Když se vám ze dne na den propadnou prodeje o třicet, padesát i více procent, není to legrace,“ říká Martina Ferencová, výkonná ředitelka Českého svazu pivovarů a sladoven. „Proto jsme se rozhodli podpořit Národní program pro gastronomii. Kromě finanční pomoci potřebuje sektor také morální a reputační vzpruhu. Hospody a restaurace, i za podpory pivovarů, dělají vše pro zajištění bezpečnosti svých provozů. Lidé se proto nemusí bát navštívit svou oblíbenou restauraci nebo hospodu.“

Už v průběhu první vlny COVID-19 byla gastronomie společně s hotelnictvím, lázeňstvím, pořadateli kulturních a sportovních akcí, nejhůře zasaženým sektorem české ekonomiky. Stejně jako ostatní zmíněné sektory i gastronomie potřebuje speciální podpůrné programy, které jí umožní přežít současnou kritickou situaci.

Zdroj:AMSP ČR
Líbil se vám článek?
+0 / -0
Odeslat článek e-mailem
Diskuze
Vstoupit do diskuze
V diskuzi zatím není žádný komentář. Buďte první, kdo bude komentovat.


Související články
Ilustrativní obrázek

VÝZVA ZAMĚSTNAVATELŮ: Vláda by měla do konce roku prodloužit i program Antivirus B

Ilustrativní obrázek

Ranní restart 23.10.2020

Ilustrativní obrázek

Xilinx zveřejnila výsledky za 2Q 2021, tržby i čistý zisk na akcii překonaly nejvyšší očekávání

Ilustrativní obrázek

Tesla zveřejnila své výsledky za 3Q, které zhodnotila v mnoha ohledech jako rekordní

Ilustrativní obrázek

Firmy se na home office adaptovaly, pokles produktivity není tak velký jako na jaře

Ilustrativní obrázek

Silná čísla Snap ve 3Q indikují oživení na trhu s reklamou, z výsledků těží také další sociální sítě



Čti více
Ilustrativní obrázek

Asijsko-pacifické indexy s rozdílnými výsledky

Ilustrativní obrázek

Německá burza otevřela v červených číslech

Ilustrativní obrázek

Asijské akcie klesaly

Ilustrativní obrázek

Německý DAX spolu s Evropou míří do červených čísel

Ilustrativní obrázek

Asijské trhy převážně rostly

Ilustrativní obrázek

Frankfurtská burza na začátku obchodního dne ztrácí

Portál W4T.CZ používá cookies s cílem zajistit co možná nejlepší zážitek při návštěvě těchto webových stránek. Dalším užíváním těchto webových stránek vyjadřujete souhlas s umístěním souborů cookies na vašem počítači / zařízení. Více informací naleznete zde.